Bezoek Zambia – Juli 2017

Feestelijke Opening Maternity Ward

Dit jaar is mijn reis naar Zambia een bijzondere omdat ik samen ga met een groep oude vrienden uit mijn studententijd. Ze hebben door de jaren regelmatig onze projecten gesponsord en willen nu met eigen ogen weleens zien wat er gebeurd met hun geld. Ook zijn ze door mijn enthousiaste verhalen geïnteresseerd geraakt in Afrika en Zambia.

Na een moeizame reis met voor een deel van de groep een extra nacht in Nairobi zijn we alle 11 in Lusaka. De volgende dag vertrekken we met 3 auto’s naar Mvuu aan de Lower Zambezi waar de volgende dag een safari gedaan wordt. Na de 100 ste olifant en de 200 ste nijlpaard gingen we tevreden weer terug. Daarna vertrek naar ons dorp via een tussenstop bij Chief Sikoonga. De Chief verwelkomde iedereen in zijn hut en was blij met ons aanbod hem de volgende op te halen voor de grote feestelijke bijeenkomst betreffende de opening van de kraamkliniek in Namoomba. De groep is erg enthousiast over de school in Bbakasa en de kliniek in Namoomba die ProjectsNow heeft laten bouwen.

We installeerden ons in Tamarind camp waar we onze eigen maaltijden moeten maken. s’Avonds was er een optreden met zang en dans door een groepje weeskinderen. De overdracht van de kraamkliniek de volgende dag was een groot gebeuren. Waarschijnlijk de grootste festiviteit die ooit in Namoomba had plaatsgevonden. Alles was feestelijk versierd (dank aan Gerrarda) en het hele dorp was uitgelopen.

Alle hoge ambtenaren waren uit Siavonga overgekomen om getuige te zijn van de feestelijkheden. Helaas was de Chief uiteindelijk verhinderd vanwege ziekte. De District Commissioner (hoogste ambtenaar in het district) Lovemore Kanyama, Dr Joseph Kabunga (hoofd van het ziekenhuis), de MP voor het district en diverse anderen waren aanwezig. Dit zorgde er ook voor dat er een journalist van de The Daily Nation (een van de landelijke kranten) aanwezig was en er een artikel verscheen in de krant: “Tourists hand over Maternity Ward”.

Daily Nation Zambia, 29-07-2017

Na een bezoek aan Livingstone verlieten mijn vrienden met een tevreden gevoel Zambia. Daarna ben ik nog voor 4 dagen teruggegaan naar Tamarind.

Overzicht van de projecten

De school
Er zijn helaas maar 6 leerkrachten maar er zijn 3 extra beloofd die zo spoedig mogelijk zullen komen. Ik ben bang dat dit niet voor het einde van het schooljaar (december) is. Alle openstaande klussen bij de school zoals het waterreservoir en schilderen van toiletblokken zijn gedaan. Er zijn 3 extra laptops geschonken aan de school (dank aan Codex Mulder advocaten, Amsterdam).

De overheid steunt de plannen van de gemeenschap om een middelbare school te starten bij de lagere school in Bbakasa. Hiervoor moeten 6 klaslokalen, 1 speciaal klaslokaal (voor scheikunde/natuurkunde), 6 leraren woningen, slaapzalen, eetzaal en andere faciliteiten komen. De gemeenschap is begonnen met het maken van stenen. Het is mij een raadsel hoe ze dit in 2 jaar denken te realiseren zonder een grote sponsor te hebben (er valt geen financiële steun van de overheid te verwachten de bouw van al deze faciliteiten). Uiteraard is de hoop van de gemeenschap gericht op ProjectsNow maar dit project gaat onze capaciteiten te boven. Ik heb daarom ook geen enkele toezegging gedaan.

De kliniek
Feestelijke opening van de kraamkliniek. Hier zullen per jaar 100-120 bevallingen gedaan worden. Ook is er nu een ruimte voor de tandarts die elke maand komt.Er zijn een 20-tal bomen geplant en er is nu een ruimte gebouwd waar familieleden van zieken/zwangeren kunnen verblijven.

Economie
Alle micro-kredieten zijn op schema qua terugbetaling en er is ongeveer 10.000 Kwacha (1000 Euro) in kas. Ik heb toegezegd om Susan die in de kliniek werkt een lening te verstrekken zodat ze een opleiding kan doen en haar baan behouden (50% van de lening van 1000 USD zal ze terugbetalen zoals bij een micro-krediet).

Milieu
Niet veel te melden. De Barsha pomp werkt nog niet naar behoren maar Reynard zal er aan werken. De District Commisioner en de Chief hebben toegezegd dat ze de houtskool productie gaan stoppen (verminderen). Hopelijk gebeurt dat ook.
 
Wim Wilpshaar