Gezondheidszorg

Door het ombouwen van een bestaand gebouw tot kliniek en bouwen van twee verplegerswoningen is er nu in het gebied 24/7 basiszorg voor ongeveer 5.000 mensen die binnen twee uur lopen van de kliniek wonen.

Waarom
Zambia staat onderaan de lijstjes van de WHO betreffende gemiddelde levensverwachting. Dit heeft alles te maken met de bekende derdewereldziektes zoals TBC, malaria en AIDS/HIV die ook in Zambia hun tol eisen. Dit gecombineerd met een erg beperkte en kwalitatief slechte zorg leidt tot de lage levensverwachting. De dichtstbijzijnde kliniek is op vier uur lopen in Matua en het regionale ziekenhuis ligt 40 km verderop in Siavonga.

Hoe
Door het opknappen van een bestaand pand konden we de Musokwe Health Clinic realiseren: een kliniek met Grade 2-status. Dit houdt in dat er normale basisgezondheidszorg is en dat er permanent twee gekwalificeerde verplegers en meerdere Environmental Health Officer (EHO) aanwezig zijn. Voor het verplegend personeel hebben we twee woningen gebouwd. In de kliniek wordt een keer per maand gratis tandheelkundige zorg aangeboden door een Duitse tandartsorganisatie. Recent hebben we mede bijgedragen aan het realiseren van een kraamkliniek. Binnenkort zal daarom ook een vroedvrouw aangesteld worden.

Resultaat

Vanaf juli 2012 is een volledig functionele Grade 2 Health Clinic en vanaf juli 2017 een kraamkliniek operationeel in Namoomba. Deze biedt basis- en verloskundige zorg aan ongeveer 5.000 mensen die binnen twee uur lopen van de kliniek wonen.

Plannen
De ruimte om de kliniek is nu open en er staan weinig bomen. We willen de gemeenschap helpen om de ruimte rond de kliniek af te sluiten en te zorgen voor een aangename omgeving met veel groen.

Projecten voor de komende jaren

• Kliniek verder uitbouwen door intensiever gebruik gebouwen en terrein te omheinen en groen te maken
• Initiëren, uitrollen en ondersteunen van preventie-programma’s samen met de staf van de kliniek
• Goede verloskundige zorg door goed gekwalificeerde verloskundige in speciale faciliteiten