De gemeenschap van Bbakasa

Ons eerste grote project in 2020

De lagere school in Namoomba

De school in Bbakasa ligt 8 km verwijderd van het vissersdorp Namoomba waar de meeste mensen wonen. De bewoners van Namoomba vinden het belangrijk dat hun kinderen zo vroeg mogelijk naar school gaan. Ze hadden al een kleuterschool, maar om hun kinderen van 6 jaar elke dag 8 km heen en 8 km terug te laten lopen naar de school in Bbakasa is iets wat je deze jonge kinderen niet kunt laten doen. Daarom zijn ze in 2017 gestart met een lagere school in Namoomba. De overheid heeft een leraar aangesteld maar de bewoners zijn verantwoordelijk voor het maken van klaslokalen en lerarenwoningen. In de eerste 2 jaar is gebruik gemaakt van het klaslokaal van de kleuterschool. Elk jaar komt er een jaar bij zodat de school uiteindelijk een zogenaamde “junior Basic school” wordt. Vanaf Grade 5 wanneer de kinderen 10 jaar zijn gaan ze naar de school in Bbakasa. Dit jaar was de school al te klein waardoor er voor de kleuters onder een grote boom werd lesgegeven.

ProjectsNow heeft in overleg met de bewoners besloten dat de bouw van 2 klaslokalen de hoogste prioriteit heeft voor 2020. ProjectsNow heeft een aanvraag ingediend bij Wilde Ganzen waardoor 1/3 van de totale kosten door hen gedragen wordt.

De bouw van de klaslokalen wordt door onze man ter plaatste, Andy Anderson, geregeld. Andy is architect en heeft kosteloos de bouwtekeningen verzorgd, zoals voor alle projecten die we in de afgelopen 12 jaar gedaan hebben. Andy zal voor de bouw maximaal gebruik maken van lokale werkers. Een aantal van de bouwers is 5 jaar geleden naar een opleiding gegaan betaald door PN. Ze werken elk jaar mee aan de lokale bouwprojecten.

Weg naar Bbakasa

De school in Bbakasa

Het is de bewoners eindelijk gelukt om na vele jaren een middelbare school in hun gebied te krijgen. Dit betreft een zogenaamde “Junior Secondary School” voor Grade 8 en 9. Het is een geweldig succes voor hen omdat hun kinderen niet meer naar middelbare school in Matua (20 km verderop) hoeven te gaan. Dit zal ervoor zorgen dat er veel meer kinderen naar Grade 8 en 9 gaan, de ouders minder kosten hebben en het aantal kinderen die Grade 9 afmaken zal aanmerkelijk toenemen. We verwachten vooral een heel erg positief effect voor de meisjes. Je kunt ook verwachten dat het aantal tienerzwangerschappen lager zal zijn nu de meisjes langer vanuit eigen huis naar school gaan.

In Januari 2020 begint het nieuwe schooljaar. De overheid heeft al extra leraren aangesteld. De faciliteiten die nodig zijn voor de school zijn op dit moment maar net voldoende nu er dit jaar alleen maar Grade 8 zal zijn maar volgend jaar zijn er waarschijnlijk wel aanvullende voorzieningen nodig. Omdat deze school waarschijnlijk ook leerlingen zal krijgen die van ver komen, (15 km van Bbakasa) zijn er ook slaapzalen nodig (speciaal voor meisjes). Een extra klaslokaal en lerarenwoningen zullen op termijn ook gewenst zijn. Door de uitbreiding van de lagere school in Namoomba zal er tijdelijk wat extra ruimte zijn. De school in Bbakasa gaat ook door als lagere school.